ATESTAT
Hazard
Lipsa predictibilității și fundamentalitatea universului
Coordonator:
prof. Marius UDUDEC
Absolvent:
Cristian ÈšIBU
Hazardul - randomness
Haosul, hazardul, noÈ›iunea de aleatoriu sau instabilitatea se referă la acelaÈ™i lucru: sensibilitate față de condiÈ›ii iniÈ›iale dacă acestea există, deseori numit randomness. Limba română nu conÈ›ine un cuvânt ce ar traduce exact termenul de randomness; aÈ™adar, în această lucrare termenii „haos”, „hazard”, „aleatoriu” È™i „randomness”, precum È™i derivate ale acestor termeni vor fi folosiÈ›i interschimbabil.
Scopul lucrării
Această lucrare aspiră a dezambiguiza, aprofunda și discuta hazardul.​
Cuprinsul lucrării
Această lucrare cuprinde 3 capitole principale: Introducerea, Dezambiguizarea & aprofundare și Interpretări filosofice.
Argumentarea alegerii temei
Sunt de părere că adevărata putere a omului este cunoaÈ™terea. Din zeci de mii de specii de animale È™i forme de viață ce populează Pământul oamenii par a fi singurii ce au o inteligență remarcabilă È™i capabilă de raÈ›ionament conÈ™tient.
Voluntar sau involuntar ne aflăm într-o permanentă asimilare È™i descoperire de informaÈ›ie – este de aÈ™teptat să fim curioÈ™i. Această curiozitate ne propulsează în necunoscut È™i ne dă ambiÈ›ia de a încerca a-l înÈ›elege – de a-l determina. Încă din cele mai vechi timpuri omul a căutat a explica ceea ce-l înconjoară. Această „sete“ pentru logică este intrinsecă existenÈ›ei umane È™i, datorită ei, ne aflăm într-o civilizaÈ›ie avansată È™i versatilă în logică È™i È™tiință, metodele prin care dobândim cunoÈ™tinÈ›e.
Tema aleasă are de a face cu „partea gri“ a fizicii de obicei deterministe, anume lucrurile ce par a fi aleatorii sau nedeterminate. Conceptul în sine este greu de înÈ›eles însă studiul acestuia este necesar pentru înÈ›elegerea în profunzime a universului. Acesta este motivul pentru care am ales această temă.
Introducere
Haosul, hazardul, noÈ›iunea de aleatoriu sau instabilitatea se referă la acelaÈ™i lucru: sensibilitate față de condiÈ›ii iniÈ›iale dacă acestea există, deseori numit randomness. Limba română nu conÈ›ine un cuvânt ce ar traduce exact termenul de randomness; aÈ™adar, în această lucrare termenii „haos”, „hazard”, „aleatoriu” È™i „randomness”, precum È™i derivate ale acestor termeni vor fi folosiÈ›i interschimbabil.
În multe domenii ale matematicii, noÈ›iunea de aleatoriu are o definiÈ›ie formală. În statistică, o variabilă aleatorie reprezintă o atribuire a unei valoare numerice oricărui posibil eveniment dintr-un spaÈ›iu infinit. În alte cuvinte, formarea de perechi lipsite de condiÈ›ii prestabilite într-o infinitate de valori numerice È™i o infinitate de posibile rezultate (”events”) creează cea mai simplă definiÈ›ie formală pentru randomness.
55, 740, 52, 687, 109, 141, 23, 766, 428, 687, 551, 608, 153, 97, 28, 481, 808, 162, 624, 381
Exemplul de mai sus reprezintă o secvență de 20 de numere naturale din intervalul (1, 1000), secvență generată cu ajutorul site-ului random.org.
Din punct de vedere statistic șirul de 20 de numere, cel generat mai sus, poate fi descris de secvența de mai sus.
Interpretarea hazardului
TotuÈ™i, ignorând condiÈ›iile iniÈ›iale putem uÈ™or greÈ™i È™i crea un pseudohazard. Pseudohazardurile sunt deseori întâlnite în viaÈ›a de zi cu zi. Când uneoi persoane i se cere să numească un număr aleatoriu de la 1 la 10, deseori aceasta va alege numărul 7. Acest fapt se datorează anumitor prejudecăți ce nu au fost luate în calcul; pe scurt, s-au ignorat parÈ›ial sau complet condiÈ›iile iniÈ›iale ale unui event È™i s-a ajuns eronat la un rezultat aparent aleatoriu dar, în realitate, complet deterministic.
Interpretarea random-ului este importantă. OperaÈ›ia de concretizare È™i atribuire a unei variabile cu o valoare numerică nu este, în sine, aleatorie; însă, ignorând voluntar condiÈ›iile iniÈ›iale, precum regula de atribuire sau ambiguizarea acesteia, apare hazardul.
SecvenÈ›a de pe pagina anterioară a fost generată folosind site-ul random.org, un site ce, precum îi sugerează numele, generază numere „aleatorii”. Cratimele au fost folosite pentru că, în realitate, aceste numere sunt pseudoaleatorii. Ele sunt generate cu ajutorul unor microfoane È™i senzori ce preiau zgomotul atmosferic de radio de fundal din zone izolate de interfetenÈ›e previzibile (precum oraÈ™e) È™i îl transformă printr-un proces complicat într-o secvență de numere în baza 10. Când un user cere site-ului un număr aleatoriu de la 1 la 1000 acesta caută prima instanță a unui număr ce satisface condiÈ›ia intervalului.
Unde, atunci, am putea găsi randomness adevărat?
Pe scurt, nimic aleatoriu. Dacă ipotetic am È™tii condiÈ›iile iniÈ›iale ale undelor radio ce se întâmplă a fi în jurul microfoanelor È™i a senzorilor am putea deduce exact ce număr ar returna site-ul într-un moment dat – un event deterministic. Evident, scenariul ilustrat mai sus ar fi incredibil de greu de efectuat, însă este posibil.
Dezambiguizare și aprofundare
I. Aruncarea cu banul
Aruncarea cu banul este o metodă de aruncare a unei monede în aer pentru a alege între două alternative, cap sau pajură, folosită pentru a rezolva o dispută între două părÈ›i. Într-un mediu obiÈ™nuit este aproape universal acceptat că rezultatul aruncării cu banul este aleatoriu: 50% È™ansă pentru cap È™i 50% È™ansă pentru pajură. În realitate, aici nu există nimic aleatoriu iar întregul eveniment este determinat: rezultatul acestuia poate fi calculat dacă se cunosc toate condiÈ›iile iniÈ›iale.
Să ne imaginăm că arunc o minge în sus. Acest eveniment este determinat: pot socoti că, evident, mingea va urca în înălÈ›ime după care va cădea jos, sărind poate de câteva ori la contactul cu pământul. Dacă aÈ™ fi riguros în calcule, aÈ™ putea calcula exact până la ce înălÈ›ime va ajunge, cu ce impuls va lovi pământul, de câte ori va sări înapoi în aer, etc; prin aceeaÈ™i metodă, la aruncarea cu banul aÈ™ putea calcula/determina exact rezultatul, acesta fiind cap sau pajură. Nu există absolut nimic aleatoriu în acest proces. Toată fizica din spatele acestui fenomen este bine cunuscută încă din secolul 17. Ba chiar, cercetători de la laboratorul de robotică de la Cambridge Univ. au construit un simplu robot ce va arunca cu banul iar rezultatul acestuia va fi cel precizat de operatorul robotului, cu o precizie fascinabilă, reuÈ™ind să producă rezultatul cerut cu o eroare de doar 1 în 10.000.
TotuÈ™i, considerând că orice tastă are aceeaÈ™i È™ansă de a fi apasată, teorema este susÈ›inută. Pentru un exemplu simplu, vom calcula È™ansa ca cuvântul ”banana” să fie scris de o astfel de maimuță pe o tastatură ce conÈ›ine 50 de taste. Cuvântul are 6 litere, iar fiecare literă are È™ansa de 1 în 50 de a fi apasată. Luând în considerare că fiecare apăsare de tastă este un event independent (că nu exercită influenÈ›e asupra altor event-uri), avem probabilitatea P:
II. Text compus aleatoriu; maimuța ce tastează
Infinite monkey theorem (tradus brut în teorema maimuÈ›ei infinite) afirmă că o maimuță ce loveÈ™te taste într-un mod aparent aleatoriu la o maÈ™ină de scris, după o perioadă aproximativ infinită de timp, va reuÈ™i să scrie absolut orice text, precum colecÈ›ia de toate operele complete ale lui William Shakespeare. Cu toate că sună ridicol, matematic, È™ansa ca acest lucru să se întâmple este mai mare decât zero, deci event-ul descris este posibil.
În realitate, o maimuță ce stă în faÈ›a unei maÈ™ini de scris È™i apasă pe tastele acesteia nu face nimic aleatoriu – există anumite prejudecăți pentru care unele taste nu au aceeaÈ™i È™ansă de a fi apăsate relativ cu altele. Astfel omogenitatea event-ului este stricată È™i din acest motiv nu mai pot fi aplicate regulile statisticii sau ale probabilității.
Această probabilitate este extrem de mică, însă mai mare decât zero. Teoretic, după aproximativ 15,6 milioane de încercări, maimuÈ›a va scrie cuvântul dat.
TotuÈ™i, oare acest lucru se aplică È™i în realitate? Nu vorbesc literalmente despre exemplul dat sau maimuÈ›a infinită ci despre un event având o probabilitate P pe care am putea-o cunoaÈ™te cu adevărat. Pe scurt, răspunsul este da. Aruncarea cu banul È™i rezultarea acestuia în cap (sau pajură) nu are o probabilitate de 50%, însă probabilitatea acestuia este un număr fix, determinat de condiÈ›iile event-ului respectiv, precum impulsul transferat banului când asupra acestuia este exercitată o forță, frecarea cu aerul când acesta se roteÈ™te în aer È™i aÈ™a mai departe. Similar, cunoscând absolut tot despre o maimuță, precum prejudecățile acesteia asupra apăsării anumitor taste asupra altora, starea de spirit È™i procesul de gândire în sine al acesteia putem determina probabilitatea ca aceasta să scrie orice text, fiind dat o perioadă infinită de timp.
Se pare că absolut orice event posibil în univers are o probabilitate P. În alte cuvinte, totul pare a fi deterministic – cunoscând destule despre condiÈ›iile iniÈ›iale ale event-ului X putem determina È™ansa ca W, Y sau Z să se întample ca rezultat al event-ului X. Unde este hazardul? Exista cu adevărat?
Răspunsul la aceste întrebări este complicat, însă pe scurt, da. Pe când orice fenomen fizic clasic este deterministic, fizica cuantică nu este în total deterministică. Aceasta conÈ›ine elemente de randomness pur.
III. Fizica cuantică
Fizica cuantică, deseori numită mecanica cuantică, este un termen umbrelă pentru studiul particulelor la scară atomică. Descrierea dată de mecanica cuantică realității la scară atomică este de natură statistică: ea nu se referă la un exemplar izolat al sistemului studiat, ci la un colectiv statistic alcătuit dintr-un număr mare de exemplare, aranjate în ansamblul statistic după anumite modele. Rezultatele ei nu sunt exprimate prin valori bine determinate ale mărimilor fizice, ci prin probabilități, valori medii È™i împrăștieri statistice.
Un exemplu este event-ul T ce descrie degradarea/dezintegrarea unui atom – radioactivitatea. T reprezintă un fenomen fizic în care nucleul unui atom instabil îÈ™i transformă spontan parte din masă sau întreaga masă în energie.
Bismutul-209 are 83 de protoni È™i 126 neutroni È™i este stabil; bismutul-211 are cu doi neutroni în plus si este instabil. La fel ca în fizica clasică, acesta are un potenÈ›ial de energie mai mare decât zero. „Vrea“ să scoată cel aceÈ™ti doi neutroni în plus din nucleul său pentru a atinge o stare mai stabilă. Acest lucru se întâmplă prin emiterea unei particule alfa, particulă ce constă în doi neutroni È™i doi protoni legaÈ›i între ei.
Dacă acesta este event-ul T, statistica È™i probabilitatea sugerează că încă înainte de întâmplarea acestui event acesta are o probabilitate P de a se întâmpla. Surprinzător, exemplul descris mai sus nu are nicio probabilitate de întâmplare. În alte cuvinte, event-ul T este spontan. Dezintegrarea unui atom de un radioizotop este un event nedeterminabil È™i deci complet aleatoriu. Acesta nu depinde de nicio condiÈ›ie.
Fizica cuantică ne mai oferă È™i alte exemple. Principiul incertitudinii este cel mai comun È™i cel ce compune vasta majoritate a restului de randomness întâlnit în fizica cuantică. Acesta a fost formulat de Heisenberg È™i presupune un sistem de ecuaÈ›ii matematice ce descriu precizia cu care este posibilă cunoaÈ™terea unor perechi de proprietăți a unor cantități fizice. Simplificat, acesta afirmă că poziÈ›ia unei particule È™i impulsul acesteia nu pot fi cunoscute cu precizie în acelaÈ™i timp: cu cât cunoaÈ™tem mai bine poziÈ›ia particulei cu atât cunoaÈ™tem mai prost impulsul acesteia, È™i invers.
Astfel, respectând principiul incertitudinii, atomul nu mai trebuie reprezentat ca un nucleu static È™i un electron ce îl orbitează, ci mai degrabă ca un câmp de posibilități ce reprezintă posibile poziÈ›ii ale particulelor ce formează atomul. Pozele de mai jos ilustrează un model propus ce depinde de funcÈ›ia de undă a electronului unui atom de hidrogen.
În această reprezentare, părÈ›ile mai deschise la culoare/mai luminoase reprezintă spaÈ›iul din jurul centrului atomului unde probabilitatea de a găsi un electron este mai mare.
Astfel începe era fizicii cuantice, unde particulele nu mai sunt considerate total fizice ci, în schimb, sunt considerate a fi probabilități într-un anumit câmp studiat.
Hazardul apare în determinarea poziÈ›iei unei particule pe care dorim a o studia. Involuntar È™tim deja parte din impulsul acesteia. Astfel nu putem stabili concret o singură locaÈ›ie unde particula ar fi poziÈ›ionată ci mai multe posibile locaÈ›ii. De precizat este faptul că, în figurile de mai sus, poziÈ›ia unei particule este total aleatorie. Cu toate că È™tim, practic, domeniul È™i gama de probabilitate P ca aceasta să se afle într-o anumită poziÈ›ie nu putem vorbi despre un event concret T. Nu putem asocia poziÈ›ia unei particule cu un event. Astfel, poziÈ›ia particulei se află înafara posibilității de determinare; nu are nicio condiÈ›ie iniÈ›ială deci este total random din orice punct de vedere.
De menÈ›ionat este faptul că, pentru a studia în detaliu fizica cuantică È™i particulele asociate acesteia, au fost făcute anumite convenÈ›ii în metoda de lucru. Mai sus sunt ilustrate posibilele poziÈ›ii pe axa OX a două particule asociate cu undele reprezentate. Ar fi incorect a discuta în parte despre anumite poziÈ›ii ale acestora fără a evada principiul incertitudinii. Pe lângă acestea, observarea particulei pare să concretizeze poziÈ›ia acesteia, lucru ce, din nou, pare să nu menÈ›ină principiul incertitudinii. Astfel s-a ajuns la funcÈ›ia de undă (wave function).
FuncÈ›ia de undă a fost formulată de Schrödinger. Aceasta este o descriere matematică a stării cuantice a unei particule sau a unui sistem de particule. La fel ca funcÈ›iile ce descriau undele în mecanica ondulatorie, funcÈ›ia de undă asociază unei particule o caracteristică de undă ce îi descrie poziÈ›ia È™i miÈ™carea prin spaÈ›iu. De asemenea, funcÈ›ia de undă ia în calcul observarea particulei. Conform experimentelor, ne-am aÈ™tepta ca particula să fie observată într-o poziÈ›ie ”fixă”; acest lucru se poate deduce din funcÈ›ie: odată cu observarea particulei, amplitudinea funcÈ›iei devine infinită iar astfel poziÈ›ia îi poate fi determinată.
Revenind la discuÈ›ia despre existenÈ›a hazardului, putem deriva din cele de mai sus o ipoteză parÈ›ial deterministică ce însă admite existenÈ›a elementului aleatoriu.
Pe o perioadă nedefinită de timp, poziÈ›ia unei particule ce nu este observată È™i ce nu interacÈ›ionează cu mediul într-un mod ce ar face-o susceptibilă observării este imposibil de determinat fără a observa particula. Nu există nicio condiÈ›ie ce ne-ar ajuta a identifica poziÈ›ia acesteia fără a o observa. Însă, odată cu observarea, poziÈ›ia particulei devine concretă. În alte cuvinte, în domeniul poziÈ›iei acesteia dictat de funcÈ›ia de undă, particula are o poziÈ›ie aleatorie datorită principiului incertitudinii, iar odată cu observarea poziÈ›ia acesteia devine concretă datorită colapsului funcÈ›iei de undă. Deoarece, în aceste condiÈ›ii, putem interpreta È™i trata particula ca o undă, folosind mecanică ondulatorie adaptată fizicii cuantice (anume funcÈ›ia de undă combinată cu alte repere/în alte circumstanÈ›e) putem studia particula fără a lucra cu hazard. Prin această metodă de lucru am ”încapsulat” tot hazardul în spatele conceptului de undă È™i continuăm a lucra cu fizică deterministică.
Un exemplu pentru această metodă de lucru este experimentul cu două fante.
În acest experiment un pistol cu fasciculi de lumină este îndreptat către un cadru opac ce conÈ›ine două tăieturi în formă de dreptunghi; în spatele acestui cadru se află un ecran ce captează lumina ce ajunge pe suprafaÈ›a acestuia.
Folosind în loc de pistolul cu fasciculi de lumină un pistol cu simple particule ce se comportă ca simple particule, obÈ›inem rezultatele din următoarea figură.
(1) Aici particulele trec prin una dintre cele două găuri ale cadrului iar astfel, pe ecranul din spatele acestuia, observăm doar două urme lăsate de aceste particule.
​Dacă ne-am imagina că, în loc de pistolul folosit avem o sursă de unde, obÈ›ine rezultatele din următoarea figură.
​(2) Aici undele ce trec prin ambele găuri interferează atât constructiv cât È™i distructiv È™i obÈ›inem, pe ecranul din spatele cadrului găurit, un model de interferență a undelor.
Dacă folosim un pistol cu fasciculi de lumină ce trimit către cadrul găurit câte un foton, observăm rezultatul din figura 2. Luând în considerare că trimitem spre cadru particule È™i nu unde, acest lucru nu pare să aibă sens. De asemenea, dacă repetăm acelaÈ™i experiment, însă observăm direct fiecare foton, obÈ›inem rezultatul din figura 1. Aceste rezultate sugerează că lumina este duală: se comportă precum o undă cât È™i o particulă în acelaÈ™i timp. În plus, acest experiment confirmă ipoteză listată pe pagina 10 – hazardul există în lipsa observaÈ›iei.
Interpretări filosofice
Oricine este de acord cu relaÈ›ia cauză-efect: orice efect este datorat unei cauze. Dacă ducem această idee la extremă, totuÈ™i, ajungem în aria determinismului.
Determinismul este propoziÈ›ia filozofică potrivit căreia orice eveniment, inclusiv cogniÈ›ia È™i acÈ›iunea umană, este determinat în mod cauzal de un lanÈ› neîntrerupt de evenimente anterioare. Acesta, practic, susÈ›ine că hazardul discutat anterior în cadrul fizicii cuantice nu produce efecte destul de mari încât să perturbeze seria infinită de cauză-efect din cadrul determinismului.
Până la urmă, conÈ™tiinÈ›a umană È™i gândurile unui om pot fi interpretate ca un sistem fizic în care fiecare acÈ›iune È™i fiecare event are o cauză bine stabilită. Urmând această gândire, faptul că eu scriu acum acestea a fost determinat de un event anterior sau condiÈ›ie anterioară, precum dorinÈ›a de a scrie această lucrare È™i posibilitatea de a face-o. Matematic, fiecare event X(n) a fost cauzat de X(n-1) care, la rândul lui, a fost cauzat de X(n-2) È™i aÈ™a mai departe. Într-un final se ajunge la event-ul X(0), primul event ce le-a cauzat pe toate.
ȘtiinÈ›ific vorbind, determinismul nu poate fi dovedit ca nedevărat sau fals. Event-ul este deseori considerat Big Bang-ul, fenomenul ce nu are un ”anterior”. Dacă considerăm determinismul ca adevărat atunci nu există liber arbirtru – omul nu are de ales ci doar iluzia liberului arbitru. Fiecare event fiind deterministic, fiecare alegere poate fi dedusă în prealabil. Într-un scenariu ipotetic, dacă mi-ar fi posibil de simulat întreg creierul, incluzând fiecare reacÈ›ie chimică È™i fiecare electron din interiorul acestuia, atunci acea simulare s-ar comporta exact la fel ca mine È™i, când mi s-ar cere să decid între A È™i B, atât eu cât È™i ”eu” simulat am face exact aceeaÈ™i decizie.
Însă determinismul nu poate fi dovedit nici ca adevărat. Fizica cuantică implică existenÈ›a hazardului È™i, momentan, aceasta este cea mai bună explicaÈ›ie pentru comportamentul misterios al universului
Concluzie
La prima vedere, hazardul pare să fie în jurul nostru: de la numirea unui număr aleatoriu de la 1 la 10 la aruncarea cu banul la o maimuță tastând aparent aleatoriu. După puÈ›ină analiză, totuÈ™i, realizăm că aparent nimic nu conÈ›ine randomness. Se pare că tot universul este plin de sisteme deterministice. În continuarea căutare a hazardului ajungem la fizica cuantică, domeniu al fizicii ce pare a conÈ›ine lucruri aleatorii. Nu putem afirma cu certitudine că interpretarea cuantică a hazardului este cea corectă insă, în prezent, aceasta este cea mai bună variantă de abordare a fizicii particulelor pe scară atomică È™i este aproape universal acceptată de comunitatea academică.
Hazardul, haosul, randomness-ul, aleatoriul – toate se referă la acelaÈ™i concept; ideea de un element ce strică relaÈ›ia cauză-efect, provocând un fenomen ce nu se petrece în perfectă relaÈ›ie cu condiÈ›iile iniÈ›iale
În concluzie, există hazard. Cu toate acestea, discuÈ›ia despre acesta nu este terminată. Nu putem nici măcar estima în ce măsura hazardul din fizica cuantică influenÈ›ează event-uri de scară macroscopică, însă putem dezbate aceasta. În contextul acestei dezbateri există două părÈ›i: determinismul, ce susÈ›ine că implicaÈ›iile hazardului nu sunt destul de mari pentru a provoca schimbări macroscopice È™i astfel nu există liber arbitru, È™i indeterminismul, ce susÈ›ine opusul.
​
​
​
​
Hazardul transcende fizica È™i ajunge în tărâmul filosofiei, semn că acesta este demn de studiat.